Kısaca Bilgi ve Belge Yönetimi

Bilgi ve Belge Yönetimi NEDİR?

Bilgi ve belge yönetimi bilgi analizi, kütüphanecilik, arşivcilik, belge yönetimi ve dokümantasyon alanında bilginin sağlanması, derlenmesi, analizi ve düzenlenmesi, saklanması ve kullandırılması gibi temel fonksiyonları kapsar. Bilgi ve belge yöneticisi de tüm bu süreci yönetme kabiliyetine sahip kişidir.

Bölümün Amacı

 “21. Yüzyıl Bilgi Çağı”nın temeli olarak bilginin depolandığı, hizmete sunulduğu kütüphane, arşiv ve müze gibi bilgi merkezlerinde çalışabilecek ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip, donanımlı öğrenciler yetiştirmektir. Öğrencilere bilginin karar mekanizmalarında kullanımı, özel ve kamu kurumlarındaki belge yönetimi sürecinin yönetilmesi, bilgi merkezlerinin tasarımı, yapılandırılması ve yönetimi için gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması bölümün esas hedefleri arasındadır. Bu hedefler ve alandaki yenilikler doğrultusunda sürekli yenilenen müfredatıyla bilgi ve belge yönetimi, bilişim, kütüphanecilik, arşivcilik, bilgi teknolojileri alanındaki birçok dersi ile eğitim-öğretime devam etmektedir.

Çalışma Alanları

Bölüm mezunu bilgi ve belge uzmanları, endüstri ve ticari işletmeler ile bilgi merkezleri başta olmak üzere arşiv ve belge yönetimi birimlerinde, Kültür Bakanlığı ve üniversitelere bağlı kütüphane ve araştırma merkezlerinde, dokümantasyon merkezlerinde, kamu kuruluşlarında, belediyelerde, medya kuruluşlarında, bilgi ve belge hizmetine yönelik faaliyet yürüten özel şirketlerde ve STK’larda çalışma imkanı bulabilmektedirler. Özel sektörde çalışan mezunlarımız genelde uzman kadrolarında, kamu sektöründe çalışanlar ise Teknik Hizmetler sınıfında istihdam edilmektedir.

0 yorum :

Yorum Gönder